Flyvestation Værløse

Flyvestation Værløse
Billedtekst: Foto Claus Davidsen, 2018

Flyvestationen mellem historie og moderne (by)liv.

I den sydvestlige del af Furesø Kommune ligger den tidligere Flyvestation Værløse. Et område på mere end 500 hektar, der emmer af historie og indbyder til oplevelser i storslået natur.

FRA TELTLEJRE OG MILITÆR FLYVESTATATION TIL MODERNE BY– & NATUROMRÅDE 
Ved Forsvarsforliget i 2004 blev det besluttet, at Flyvestation Værløse skulle nedlægges som militært område, og i 2008 forlod Forsvaret området.

I en regeringsaftale fra august 2013 blev ejerskabet til Flyvestationen overdraget til Naturstyrelsen, Freja ejendomme og Nationalmuseet, mens Forsvaret beholder et mindre område.

Flyvestationens overgang fra et militært til et civilt område har stor betydning for Furesø Kommune, da Flyvestationen dels kommer til at huse omkring 750 nye boliger i Laanshøj og i Sydlejren, dels udgør et stort og markant rekreativt naturområde i kommunen.

Oversigtskort med Sydlejren, Sletten & Laanshøj

HISTORIEN
Flyvestationens historie tog sin begyndelse som militær teltlejr omkring 1910, hvor 3.000 mand hver sommer blev indkaldt til to måneders undervisning i militære fag. Soldaterne boede i 10-mands telte. I 1920’erne blev lejren ombygget til flyveplads for hærens flyvetropper og i 1930’erne udbygget til flyveplads, og et større areal inddraget. I 1952 anlægges startbanen og Flyvestation Værløse er en realitet.

Flyvestation Værløse var indtil 2004 en operativ flyvestation med Forsvarets tre værn inkorporeret: Hæren, Flyvevåbenet og Søværnet. Ved Forsvarsforliget i 2004 blev det besluttet, at Flyvestation Værløse skulle nedlægges som militært område, og i 2008 forlod Forsvaret området.

I en regeringsaftale fra august 2013 blev ejerskabet til Flyvestationen overdraget til Naturstyrelsen, Freja ejendomme og Nationalmuseet, mens Forsvaret beholder et mindre område.

Hvis du er blevet nysgerrig og ønsker at vide mere om områdets historie, kan du downloade app'en Useeum.

 

Se Video

TV2 Lorry fangede flyvestationen i Værløse midt i transformationen af de 430 nye boliger, der bliver bygget i Sydlejren.
Videoen fanger både historien, mulighederne og den storslåede natur på området.

Sidst opdateret 23. januar 2019

Kontakt

Furesø Kommune

Tlf.: 7235 4000
Mandag-fredag kl. 10-14
Torsdag dog kl. 10-17

Kontakt Borgerservice

Akut - kontakt uden for åbningstid

Find Furesø Kommune på instagram  Følg Furesø Kommune på facebook  Følg Furesø Kommune på LinkedIn

Furesø Kommunes EAN-numre 
CVR-nr.: 29188327
Kommunenummer: 190

Siden refererer til et pdf-dokument. Læsning kræver Adobe Reader.