29. oktober - 4. november : Spil Dansk

Spil Dansk i Furesø markerer 75 året 1943 hvor jøder, kommunister og systemkritiske røster måtte flygte fra Danmark. Spil Dansk er en årlig tilbagevendende begivenhed i Furesø, som byder på varieret program med dansk komponeret musik i Furesøs kulturinstitutioner. Kom og vær med når en masse frivillige kræfter forvandler Furesø til et musikalsk smørhul.

I takt med at de allierede begyndte at vinde deres slag mod tyskerne, steg den danske befolknings nationale bevidsthed og dermed modstand mod besættelsesmagten. Den tyske kommando svarede prompte igen ved at erklære undtagelsestilstand, opløse parlamentet (folketinget), militæret og politiet ... Dermed var krigen for alvor kommet til det fredelige Danmark.

Jagten på jøder, kommunister og systemkritikere gik ind og mange prominente landsmænd måtte flygte til Sverige. De der blev tilbage oplevede denne særlige stemning af sammenhold, der opstår i sådanne situationer: ”os mod dem”. Dette kom også til udtryk i musikken, i revyerne og kunsten. 

Symbolikken i kunsten blev i sig selv en kunstart, da der altid var et vågent tysk øje rettet mod dem, der formidlede. Men tyskerne forstod oftest ikke de skjulte budskaber i sangteksterne eller revyløjerne, der i høj grad var med til at højne moralen og styrke sammenholdet i dette markante kapitel af danmarkshistorien.

Spil Dansk Furesø vil i år fravige de traditionsbundne aktiviteter og give plads til et righoldigt udvalg af musik lige fra den klassiske til den swingende genre, der knytter sig til tiden. Vi kalder det 1943 i uge 43 og vil dermed gerne markere 75 året for danskere,  der blev forfulgte på grund af deres religiøse eller politiske overbevisning.

Sidst opdateret 16. oktober 2018

Kontakt

Center for Borgerservice, Kultur og Erhverv

Borgerservice

Tlf.: 7235 4000
Skriv til os via Digital Post (borger)

Skriv til os via Digital Post (virksomhed)

Kultur og Idræt

Stiager 2
3500 Værløse
Tlf.: 7235 4730
Skriv til os via Digital Post (borger)

Skriv til os via Digital Post (virksomhed)

For pressen

Kulturhuset Galaksen

Bymidten 48
3500  Værløse
Tlf.: 7235 4720
E-mail: info@galaksen.dk
Hjemmeside: galaksen.dk

Find Galaksen på Krak